niedziela, 23 lipca 2017

Cieľ dňa: zastaviť srbskej eso Teodosiče. "Musíme mu basketbal otráviť"

Keď sa Srbskom prechádzal mládežníckymi reprezentáciami, zdala sa byť jeho úloha jasná: Miloš Teodosič, zlatý chlapec. Veď vyhral európske šampionáty do 16, 18 i 20 rokov! Ale teraz je rodákovi z Valjevo dvadsaťosem rokov a na dospelý triumf s rodnou krajinou stále čaká - zatiaľ je "len" vicemajstrom sveta (2014) a Európy (2009).

A v stredu stojí na európskom šampionátu v ceste Česi.

O tom, či sú momentálne lepšie Bjelica, Raduljica či Nedovič, sa dajú viesť dlhé a vášnivé diskusie. Teodosič však zostáva ústrednou osobnosťou vždy: aj napriek tomu, že sa mu teraz nedarí všetko, čoho je schopný.

"Je veľkou postavou Srbska. Aj keď v prvých troch zápasoch nič moc nepredvádzal, zvyšok tímu má dostatočnú silu, aby ho nahradil.A on si vzal kritiku k srdcu a v posledných zápasoch je jasným ťahúňom, "usudzuje Pavel Pumprla.

Aj on patrí k Čechom, ktorí majú so srbským Svéráz skúsenosti z klubových duelov Nymburku proti CSKA Moskva. Tam Teodosič zamieril v roku 2011 po angažmán v Olympiakosu, ktoré z neho hneď na začiatku kariéry urobilo boháča - ako dvadsaťročný Pireus podpísal päťročný kontrakt s zárobkom takmer 3 miliónov eur čistého.

Aké teda duely s Teodosičem boli?

Zvláštne, to rozhodne. "Keď s CSKA prišiel do Nymburku, vyzeral, že ho to nudí, že by najradšej nehral," spomína Pumprla. "Je typický tým, že moc neprejavuje emócie. Koľkokrát na ihrisku vyzerá, ako by sa ho všetko vôbec netýkalo.Ale potom sa ukáže, že vie zaťať a bojovať ako najväčší bojovníci zo všetkých. "

Podobne si ho v pamäti uchoval aj Vojtěch Hruban. "Tri štvrtiny tam postával - a vo štvrtej vždy rozhodol. To je asi jeho najväčší kvalita, "hovorí Hruban a ponúka recept:" Myslím, že najľahšie cestou je hrať proti nemu fyzicky a trošku mu zápas znechutiť, aby nemohol mať svoj najlepší deň. "

A tretie nymburský pamětník : Ronen Ginzburg, tréner národného mužstva. "Teodosič je kľúčový. Za Nymburk sme si s ním väčšinou 37 minút vedeli poradiť - ale na konci nám bodol nôž do chrbta.Dúfam, že ak sa nám ho znova podarí zastaviť, tak v závere zase niečo nevymyslí, "dodáva Ginzburg.

Srbi zatiaľ na šampionáte neprehrali a aj Teodosič cíti, že veľký sen je blízko. Jeho mužstvo žne chválu a jeden z najlepších basketbalistov Európy vie počítať: ak Srbi vyhrajú ešte trikrát, konečne si siahne na zlato i medzi dospelými. Prispievať hodlá body i asistenciami - tých má zatiaľ na šampionáte viac než on len český mladík Tomáš Satoranský.

Mimochodom, prečo vlastne srbskej eso nikdy nevy skúšalo NBA? "Pre niekoho je lepšie byť superhviezdou v Eurolige, než odísť do NBA a hrať tam z druhej vlny.Tú pozíciu chápem, "hovorí Pavel Pumprla.

Superhviezdou hodlá Miloš Teodosič byť aj na EuroBasket. Česi sú v pohotovosti, od 18.30 sa ukáže.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz